Wooden Box House by Moloney Architects

Decor Styles, Investment

Wooden Box House is a turn-of-the-century weatherboard home that merges Victorian heritage with a contemporary extension to house a growing family. The project, located in the regional Victorian town of Ballarat, saw Mick and Jules Moloney, co-founders of Moloney Architects renovate and extend the century-old residence to meet the changing needs of their family of five.

Looking to open up the cramped living quarters, the architects added an open ‘wooden box’ to the rear of the existing house. This new space is joined to the original structure via a connection space with dropped ceiling that acts as a shadow line between the two structures. The shadow line not only blends the old and new forms so they might sit comfortably side-by-side but allows the original roof structure to remain unchanged. The result is an open and contemporary living space that respects its heritage context.

The Wooden Box addition also takes advantage of the north-facing block with a large window seat. “This group of vertical windows captures long shafts of sunlight that reach right to the very back of our central living space. Space receives plenty of natural light and also has a positive psychological effect of feeling warm and cheery. It makes those chilly Ballarat winters much more bearable,” said Moloney Architects Principal, Mick Moloney.

[Source:- Interiorzine]

Written by Loknath Das